актуально

Як вибрати якісні яйця: 6 підказок для господині

Які яйця смачніше і корисніше: домашні або магазинні, білі або коричневі? Яка маркування повинна бути на продукті? З першого погляду на товар зрозуміти, що він не свіжий?

Наближається Світле Христове Воскресіння, а в пасхальному меню одну з головних ролей відіграють яйця. Як вибрати цей продукт правильно, щоб отримати задоволення від смаку і не даремно витратити гроші? Щоб купити свіжі і якісні яйця, при покупці варто звертати увагу на певні моменти, передає Ukr.Media.

Про що розповість колір шкаралупи

Багато хто звик думати, що яйця в коричневій шкаралупі набагато краще (поживніше та корисніше), ніж білої. Це оману. Колір шкаралупи лише говорить про «масті» курочки, яка знесла яйце. Коричневі пеструхи несуть такого ж відтінку яйця, а птиці з білим опереньем – білосніжні. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця, це залежить від того, чим годували птицю.

Як вибрати свіжі яйця

Магазинний продукт обов’язково продається з маркуванням – дата «появи» яйця на світ повинна стояти і на упаковці, і на самих яйцях. Також про свіжості може розповісти маркування: літера «Д» говорить про дієтичних властивостях і відносить яйця до самим свіжим, «С» – вказує на те, що яйцям більше тижня. Термін придатності яєць повинен бути не більше 25 діб.

На домашніх яйцях ви не побачите маркувань, цифр і букв, для визначення свіжості тут підійдуть інші хитрощі. Звертайте увагу на шкаралупу – у свіжих продуктів вона матова, глянцева – ознака залежалости.

Візьміть яйце в руку і потрясіть його – у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися всередині – ви це відчуєте.

Слід обходити стороною продукт з тріснутою шкаралупою – це прямий шлях для швидкого розвитку бактерії.

Більш безпечним буде купувати яйця з чистою шкаралупою, без слідів курячого посліду, що допоможе знизити ризик підхопити сальмонельоз та кишкові інфекції.

Переконатися в свіжості покупки легко, опустивши яйця в миску з водою. Проведіть цей досвід будинку. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, спливуть на поверхню тільки несвіжі, не придатні до вживання.

А ще обов’язково дізнайтеся про те, чим корисні перепелині яйця і як їх правильно вживати в їжу