Панакота: рецепт італійського десерту

Існує два типи людей – ті, що люблять панакоту, й ті, що в захваті від тірамісу. Редакція tochka.net потішить сьогодні перших. Буквально з італійської панакота перекладається як “варення з вершків”. По суті, так воно і є. Основою цього десерту є щільний вершковий крем, смак якого чудово поєднується з ягодами та фруктами.

Традиційно панакота вершково-біла. Але за бажання, можна додати кольору, розчинивши желатин у гарячому шоколаді або солодкому фруктовому сиропі.

Цей десерт чудово підійде для романтичної або святкової вечері. Спробуй!

Класична панакота

Інгредієнти:

1,5 літра 25% вершків (якщо ти на дієті, можеш використовувати вершки 10%);
1 стручок натуральної ванілі;
100 мл молока;
10 грамів желатину;
0,5 склянки цукру.
Як приготувати:

Розчини пакетик желатину в половині чашки холодної води до набрякання.
В окремий посуд налий вершки, додай, перемішуючи, цукор.
Потім у підсолоджені вершки опусти розсічений уздовж стручок ванілі. Цю суміш доведи практично до кипіння, зніми з вогню, коли вершки почнуть підніматися. Дай їм настоятися на ванілі, потім витягни стручок. Нехай остигають.
У цей час відціди желатин, додай трохи молока, підігрій і з’єднай із ванільними вершками. Добре перемішай і розлий по формочках. Постав у холодильник – щонайменше на півдня.
При подачі на стіл на секунду опусти формочку дном у гарячу воду – і ніжну панакоту можна буде сервірувати на білосніжній тарілочці, зверху поливши ягідним соусом.
Кавова панакота

© shutterstock.com

Інгредієнти:

вершки 36% ‑ 400 мл,
молоко – 200 мл,
цукор – 70 г,
желатин – 15 г,
ваніль – 1 стручок,
кавові зерна – 20 г,
полуниця – 100 г,
цедра одного лайма,
свіжі ягоди.
Як приготувати:

Вершки змішай із молоком, додай цукор, ваніль, цедру та цілі кавові зерна.
Доведи до кипіння, остуди до 50°С і проціди.
Введи заздалегідь замочений желатин, вимішай.
Розлий по прозорих формах. Залиш у холодильнику на 1,5 години.
Свіжу полуницю розітри зі столовою ложкою цукру, залий цим соусом охолоджену панакоту й прикрась свіжими ягодами.
Малинова панакота

© shutterstock.com

Інгредієнти:

0,25 склянки молока,
3 склянки малини,
200 г вершкового сиру,
6 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. ванільної есенції,
2,5 ч. л. желатину в порошку,
0,25 склянки вершків,
для соусу:

2,5 склянки суміші малини та полуниць,
0,25 склянки сухого білого вина,
2 ст.л. цукру.
Як приготувати:

Малину перебери, трохи промий проточною водою, ретельно обсуши паперовими серветками. Подрібни ягоди в блендері. Переклади малинове пюре в сито та протри, щоб видалити зернятка.
Вершковий сир збий у пишну масу, додай цукор і ванільну есенцію. Перемішай.
Виклади отриману сирну масу в чашу блендера, додай малинове пюре та збий у пишну піну. Перелий у миску.
Желатин всип у молоко, дай йому набухнути. Вершки прогрій, не доводячи до кипіння, додай у них молоко з желатином, ретельно перемішай. Желатин має повністю розчинитися.
Акуратно влий вершки з желатином у миску з малиново-сирною масою.
Протри суміш через сито та розлий по невеликих порційних формочках. Постав у холодильник мінімум на 2 години, до повного застигання.
Приготуй соус. Змішай цукор із вином. Нагрій, поки цукор повністю не розчиниться. Додай свіжі ягоди, готуй 1 хвилину. Дай охолонути.
Дістань формочки з холодильника, переверни на тарілки, накрий на кілька секунд гарячим рушником. Зніми формочки з десерту. Полий соусом і подай на стіл.
Панакота може зберігатися в холодильнику 1-2 дні.
Смачного!

Джерело