Правильна дієта при гастриті

Медики стверджують, що при гастриті людина повинна харчуватися по-особливому, дотримуючи всі правила суворої дієти.
Правильна дієта при гастриті

Гастрит – одне з найбільш частих захворювань сучасного суспільства. Те, що гастрит легко заробити в школі та університеті знають багато. Однак багато жінок цілеспрямовано заробляють собі це захворювання, коли сидять на жорстких дієтах на ім’я стрункості і краси. Неправильне харчування, стреси, паління і супутні захворювання – все це провокує гастрит. ХОЧУ розповісти, як правильно харчуватися, якщо ви схильні до цього недугу.

Всі ми прекрасно знаємо про те, що потрібно правильно харчуватися, проте часто воліємо чашечку міцної кави натщесерце і цигарку замість повноцінного сніданку. Чекати, що ваш шлунок все витримає, марно. Рано чи пізно ви зіткнетеся з гастритом, тобто запаленням слизової оболонки стінки шлунка.

Лікувальну дієту при захворюваннях шлунково-кишкового тракту призначає лікар у кожному конкретному випадку. ХОЧУ розповісти про основні правила харчування при цьому захворюванні.

Симптоми:

Іноді хронічний гастрит протікає без симптомів і виявляється в один момент – гострим раптовим болем під ложечкою, нудотою і блювотою, відрижкою повітрям або з’їденою їжею. Такий вид гастриту можуть видати: поганий апетит, відчуття важкості після їжі, печія, неприємний присмак у роті, стан постійної втоми, неприємний запах з рота (не з причини карієсу, хворих мигдалин або тощо).

Для того щоб точно поставити діагноз, лікар-гастроентеролог призначає гастроскопію. Лише після обстеження призначається лікування. Якщо вчасно звернутися до лікаря, гастрит лікують препаратами протягом 2 – 6 тижнів.

Якщо ж запустити захворювання, то можна догратися до виразки шлунка та кровотечі. Деякі форми хронічного гастриту можуть призвести навіть до раку шлунка.

Харчування є:

Один з головних принципів харчування при гастриті – істи потроху, але часто, в ідеалі 5 – 6 разів на день. При цьому потрібно уникати сильно гарячої, гострої, солоної і жирної їжі, а також алкоголю і газованих напоїв.

Гастрит з підвищеною кислотністю:

Допустиме вживання незбираного молока, вершків, сиру, кефіру, нежирних сметани і сиру. Сирні страви краще готувати з протертого сиру. Це можуть бути сирники, вареники або запіканка.

Яйця слід варити некруто або готувати омлет на пару. Смажені яйця чи яйця, зварені круто не рекомендуються.

Овочеві страви повинні бути паровими, подрібненими до стану пюре. Основними овочами повинні стати морква, цвітна капуста, картопля, буряк, гарбуз і кабачок.

Ягоди повинні бути солодкими, а фрукти стиглими. Готувати їх треба в протертому, запеченому і звареному вигляді.

У вигляді десерту допустиме вживання варення, зефіру, меду, пастили, вершкових та молочних пудингів.

У вигляді жирів рекомендується вживати рафіновані соняшникова і оливкова олії, топлене і солодко-вершкове масло.

З напоїв віддавайте перевагу некрепкому чаю або какао з молоком, солодким сокам і відварів.

Гастрит зі зниженою кислотністю:

Дієта при такій формі гастриту повинні містити наваристі м’ясні, рибні, овочеві супи, пісну рибу і м’ясо, тушковані овочі з маслом, каву і какао. Допускається смаження без панірування і запеченої скоринки.

Їсти потрібно чотири рази в день, бажано в один і той же час. Слід обмежити або взагалі виключити продукти, що викликають бродіння. До них відносять виноград, квасолю, капусту, суцільномолочні продукти, свіжу випічку.

Виключити потрібно і соління, консерви, маринади, копченості, а з овочів – редис, цибуля, часник і огірки. Напої не повинні бути газованими і холодними.

Джерело