Ось як тіло попереджає вас, що ваша печінка в небезпеці

15 симптомів, які треба знати як свої 5 пальців.

Коли процес виведення токсинів порушується, печінка починає працювати упівсили. В результаті токсини відкладаються в жирових тканинах і не виводяться, поки печінка не одужає. Серед усього іншого, це заважає вам скинути зайву вагу, інформує новину УкрМедіа.

Як зрозуміти, що робота печінки сповільнена?

Ось 15 найбільш характерних симптомів:

1. Хронічна втома.

2. Дратівливість.

3. Підвищена стомлюваність.

4. Болі в голові та в очах.

5. Хронічні болі в суглобах і м’язах.

6. Підвищена пітливість.

7. Незасвоюваність жирів.

8. Алергічні реакції.

9. Вугрі та інші шкірні порушення.

10. Здуття живота і розлади шлунку.

11. Гормональний дисбаланс.

12. Тривожність та депресія.

13. Підвищена чутливість.

14. Неприємний запах з рота.

15. Раптовий набір ваги.

Щоб відновити нормальну роботу печінки, в першу чергу слід приділити увагу правильному харчуванню. На дієту сідати не потрібно — просто дотримуйтесь цих порад:

15 симптомів, які треба знати як свої 5 пальців

1. Купуйте органічні продукти, уникайте ГМО і продуктів з хімічними добавками.

2. Харчуйтеся збалансовано: включіть в свій раціон свіжі овочі та фрукти, високоякісні тваринні та рослинні білки, пророщені злаки, кисломолочні продукти, сирі горіхи та насіння.

3. Виключіть з раціону рослинні олії, які сприяють запаленню: кукурудзяну, соєву, бавовняну, сафлорову, соняшникову.

4. Пийте багато чистої води. Кращий варіант — джерельна вода, але підійде і мінеральну вода без газу.

5. Збільште споживання корисних жирів.

6. Вживайте щонайменше 35 грамів клітковини на день. Хороші джерела клітковини — насіння іспанського шавлії, артишоки, лляне насіння, авокадо, брокколі та брюссельська капуста.

7. Відмовтеся від рафінованих цукрів — тростинного та бурякового.

8. Обмежте вживання фруктози 20-25 грамів в день.

9. Їжте побільше зелених листяних овочів: в них містяться магній, фолат, вітамін с та вітаміни групи B.

10. Включіть в раціон тваринні та рослинні джерела амінокислот: кістковий бульйон, колаген, домашню курку та яйця, сирий шпинат, петрушку, капусту, буряк.

11. Вживайте продукти з вмістом сірки: домашні яйця, броколі, брюссельську капусту, часник, цибулю, спаржу, кучеряву капусту.

12. Відмовтеся від алкогольних напоїв, особливо якщо вже відчуваєте перераховані вище симптоми.

Які продукти найбільш корисні для печінки?

1. Артишоки — захищають печінку, допомагають її роботі, підвищують вироблення жовчі.

2. Куркума — сприяє виведенню канцерогенів, захищає печінку, допомагає відновлювати клітини печінки.

3. Розторопша — має антиоксидантні та протизапальні властивості, захищає печінку від шкоди, завданої вірусами, алкоголем та препаратами.

Допомагайте своїй печінці, і вона допоможе вам!