Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Не купуйте його!

Риба завжди вважалася корисною їжею, але дослідження індустрії з розведення риб, проведене в рамках документального фільму «Філе-о-фіш» Ніколаса Деніела свідчить про протилежне, передає Ukr.Media.

Штучно вирощена (так звана «аквакультурна») риба, зокрема, лосось, сьогодні є одним з найбільш небезпечних для вживання в їжу продуктів.

Рибні ферми позиціонують себе як рішення проблеми зниження популяцій риб з-за занадто інтенсивного вилову, однак по факту вони створюють більше проблем, ніж розв’язують.

Ось у чому проблема:

1. Фермерський лосось — найбільш токсична риба

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Дивно, але, згідно з автором фільму, дно в багатьох місцях біля узбережжя Норвегії всіяне шаром сміття товщиною до 15 м. Це сміття — результат господарювання рибних ферм, де в умовах аквакультури (у кошах) штучно вирощується продається по всьому світу «норвезький лосось».

Сміття повне пестицидів, що входять до складу корму і відходів від ліків, якими годують рибу, що росте в тісних кошах. На цьому неприродному для риби кормі і в дуже тісних умовах активно розвиваються різні рибні хвороби, такі як морські воші або інфекційний вірус анемії у лососів. Хвороби передаються серед слабких і схильних до стресу риб стрімко.

Для боротьби з паразитами і хворобами застосовується ще більшу кількість пестицидів та антибіотиків, що робить рибу токсичною та небезпечною для вживання в їжу.

2. Генетичні мутації

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Використані пестициди не тільки знищують морських вошей, але і впливають на ДНК риби, породжуючи мутації — у фільмі в якості прикладу показані особини мутованої тріски.

Враховуючи, що аквакультурна ферма не завжди може бути на 100% ізольованою, виникає загроза поширення таких мутацій через «збігаючих» самок тієї ж тріски, які створюють потомство зі здоровими самцями диких популяцій. Лосось також страждає від мутацій, хоча часто не настільки помітних оку, як тріска.

3. Рибне ожиріння

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Умови утримання, харчування та використання пестицидів та антибіотиків веде до зміни поживного складу риби. В основному це стосується відсотка вмісту жиру в тканинах: жирність дикого лосося складає близько 5-7%, в той час як жирність аквакультурного лосося може коливатися від 14,5% до 34%!

Небезпека цього в тому, що більшість токсинів (наприклад, пестициди) жиророзчинні та накопичуються саме в жирі, тому аквакультурний лосось буде містити в собі набагато більше токсинів, ніж дикий.

4. Сумнівний корм

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Часто головне джерело токсинів — сухі брикети рибного корму, одним з основних інгредієнтів якого є вугор, а також інша жирна риба, виловлена в Балтійському морі. Вугор популярний в якості корму завдяки високому вмісту білків та жирів, але в цьому криється і небезпека.

Навколо Балтійського моря розташовані промислові підприємства різних країн, і багато з них скидають у воду відходи різного ступеня забруднення. В них містяться небезпечні та шкідливі для людини діоксини, які зв’язуються з жирами. Тому у «групи ризику» перебувають всі види штучно вирощені риби: оселедець, вугор, лосось і т. д.

5. Секретний інгредієнт

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Одна з найголовніших таємниць аквакультурної індустрії, яку розкриває творець фільму, полягає в тому, що в сухий брикетний корм для риб в якості антиоксиданту» додають етоксихин — пестицид, винайдений в 1950-х роках для фруктів та овочів, запобігає згіркненню жирів в кормі.

Виробники риби не ставлять до відома органи охорони здоров’я про використання етоксихина, і в результаті протягом тривалого часу його рівень в рибі перевищував усі можливі норми в 10 або навіть 20 разів. Досліджень впливу етоксихина на здоров’я людини небагато; в ЄС жорстко регламентується його рівень вмісту в овочах, фруктах, м’ясі але не в рибі.

6. Безвідходне виробництво.

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

Майже ніякі частини риби не викидаються. Голови і хвости з залишками м’яса купуються за 15 центів за кіло і переробляються в рибний субстрат, який додається до напівфабрикатів, що продаються в супермаркетах.

Шкіра та луска знайшли своє застосування в косметичній індустрії, а те, що вже зовсім нікуди не згодилося, подрібнюється в порошок і йде до складу кормів для тварин.

7. Нечесні етикетки.

Ось чому фермерський лосось — найтоксичніший продукт у світі

На жаль, вказівки складу та цілісність упаковки теж не дають гарантії — харчові розслідування показують, що кожне третє маркування риби обдурює покупця.

Дешеві види риб часто маркуються як більш дорогі, і ось вже ви їсте не те, що хотіли купити…

Що ж робити?

Автор фільму попереджає: сам по собі факт дикого вилову ще не дає гарантії чистоти риби — більшість водойм в різному ступені забруднені ртуттю і важкими металами, пестицидами, діоксинами та іншими хімікатами.

Є кілька більш або менш безпечних та надійних варіантів, основний з яких — аляскінський лосось. Згідно з думок режисера фільму, цей вид в принципі заборонено вирощувати в неволі, так що якщо ви знайшли і купили такого лосося, він точно буде диким і куди більш корисним, ніж будь-яка вирощена людиною риба.

А ви звертаєте увагу на походження риби?