Скільки користі в ранніх овочах: позбавляємося від нітратів в домашніх умовах

З приходом весни на українських прилавках з’являється величезна кількість ранніх овочів і зелені, за якими ми так скучили. Скільки ж користі в них?
Скільки користі в ранніх овочах: позбавляємося від нітратів в домашніх умовах

З приходом весни і тепла на прилавках українських ринків та супермаркетів з’являється величезна кількість свіжих овочів і зелені. Як правило, до цього моменту ми вже встигли скучити за свіжими овочами, а тому рука так і тягнеться до них, передає Ukr.Media.

В результаті багато хто з нас купують ранні овочі, незважаючи на високі ціни і розуміння того, що вітамінів в них дуже мало. Зазначимо, що тепличні та грунтові овочі та зелень відрізняються не тільки смаком, але і хімічним складом. Так, для якнайшвидшого дозрівання врожаю багато щедро використовують різні добрива та стимулюючі речовини, від чого овочі перетворюються на “бомбу”, напхану різними небезпечними речовинами.

Далеко не всі овочі і зелень однаково накопичують нітрати. Найбільш схильними до накопичення азотистих сполук вважаються:

молода капуста
салат
редис
зелена цибуля
кріп
шпинат
За ними в рейтингу йдуть цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста і редька.

Горох, квасоля, картопля, солодкий перець, брюссельська капуста і помідори вважаються найбільш безпечними ранніми овочами.

Так чи інакше, а встояти від покупки перших весняних овочів буває дуже складно, а тому варто пам’ятати кілька правил про те, як правильно вибирати овочі і нейтралізувати більшу частину нітратів у них.

Як вибирати перші овочі
Експерти радять віддавати перевагу раннім овочам на прилавках магазинів – мовляв, там продукцію приймають від виробників, мають необхідні сертифікати якості. В даних документах значиться, що продукт безпечний і містить допустиму норму нітратів. На ринках же, як правило, такого жорсткого контролю просто не існує.
Важливо пам’ятати, що чим більший плід, тим більше в ньому різної хімії.
Зверніть увагу, що вся зелень (петрушка, кріп, шпинат, щавель тощо) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. При цьому обріз корені зелені повинен бути свіжим, а огірки повинні мати тонку шкірку і бути твердими.
При виборі молодої капусти варто звернути увагу на її колір і вага. Так, експерти радять віддавати перевагу не дуже твердій і легкій. При цьому листя повинні бути яскраво-зеленими і блискучими.
При виборі редиски експерти радять звернути увагу на її розмір і колір. Так, плоди повинні бути великими, твердими і рівномірно забарвленими. На них не повинно бути темних чи жовтих плям.
А ось при виборі болгарського перцю експерти радять звернути увагу на свіжість обріза і чашечку, яка повинна бути зеленою.
Як нейтралізувати нітрати
Важливо пам’ятати, що повністю нейтралізувати їх просто не вийде, проте наступні кілька простих порад допоможуть позбавити овочі та зелень від більшої частини нітратів.
Перед вживанням овочі необхідно ретельно промивати. Замочіть їх у холодній воді на 15-20 хвилин, а потім злийте воду і повторіть процедуру кілька разів.
Перед вживанням і приготуванням картоплі і моркви обов’язково зрізайте з них позеленілі частини.
Огірки можна зробити максимально корисними очистивши їх від шкірки і, видаливши плодоніжку і хвостик – саме в них накопичується найбільша кількість нітратів.
Пам’ятайте, що стебла зелені накопичують значно більша кількість нітратів, ніж гілочки – тому відмовтеся від їх вживання їжу.
Роблячи салати з огірків, помідор, капусти та зелені, використовуйте заправки лимонний сік – він допоможе нейтралізувати частина нітратів.
Пам’ятайте, що при тепловій обробці рівень нітратів в овочах знижується на 60-80%. Однак експерти рекомендують не використовувати бульйон, в якому варилися овочі, а виливати його.
Експерти не рекомендують довго зберігати овочі навіть в холодильнику – справа в тому, що зміна температур при довгому зберіганні швидко перетворює нітрати в нітрити.
Також не рекомендується зберігати готові салати і розрізані овочі в холодильнику.
Втім, батькам варто пам’ятати, що для дітей вживання ранніх весняних овочів є табу. Справа в тому, що їх травна система ще не пристосована боротися з шкідливими речовинами. В результаті овочі, на які у дорослої людини не буде реакції, можуть значно нашкодити здоров’ю дитини.

Які ранні овочі краще
Експерти відзначають, що найчастіше в синтетичних умовах вирощують огірки, помідори і кабачки. У той же час зелень (цибуля-порей, кріп, кинзу і петрушку) можна купувати досить сміливо. Правда, переконайтеся, що вона темно-зеленого кольору – яскраві тони свідчать про те, що її обробляли селітрою.

При цьому найбезпечнішими сезонними овочами експерти називають моркву і буряк – мовляв, їх не вирощують в закритому ґрунті. Втім, якщо ці овочі все ж таки нагодують нітратами, у них з’явиться біляста серцевина і прожилки.

Як вибирати ранні овочі
Оцініть плоди візуально – вирощені синтетично овочі мають майже ідеальну форму і неприродний колір (дуже яскравий або темний). Крім того, такі овочі мають підозріло довгий термін зберігання.

Зверніть увагу на запах овочів – якщо овочі, фрукти і зелень не мають запаху, сміливо їх відкладайте.

Обмацуйте овочі – гнилий бочок у здорової овоча є ознакою того, що з ним щось не так. Крім того, експерти радять в принципі не брати плоди з ящика, в якому знаходився такий овоч або фрукт – мовляв, там вже встигли завестися небезпечні хвороботворні бактерії.