Як пити каву в спеку: секрети улюбленого напою

З найдавніших часів каву вважають цілющий напоєм.

З чашки ароматної кави майже в кожній сім’ї починається новий день, не дивлячись на суперечливі думки про вплив її на організм, передає Ukr.Media.

Дієтологи стверджують, що чашка ранкової кави бадьорить (стимулююча дія триває близько трьох годин), післяобідньої – освіжає і підвищує працездатність, випитої одна за одною – викликає дратівливість, нервозність, тремтіння, часте серцебиття. Американські вчені після проведення серії різноманітних досліджень прийшли до висновку, що всі наступні чашки кави, крім першої, ніяк не позначаються на настрої і самопочутті.

З найдавніших часів кава застосовувалася, як цілющий засіб від мігрені, очних хвороб, подагри, водянки, цинги. Один з придворних лікарів царя Олексія Михайловича прописав йому каву, як ліки проти нежиті, головної болі. Японські лікарі стверджують, що кава з цукром і медом – прекрасний засіб від гіпертонії. Причому, що кальцій, цинк і кадмій, які містяться в ній, засвоюються найкращим чином, якщо вживати напій не частіше двох разів на день через 15-20 хвилин після їжі.

Дослідники виявили ще одну цікаву властивість кави. Наприклад, сонцезахисний крем, збагачений кофеїном, значно більше запобігає раку шкіри, а кава без кофеїну знижує ризик розвитку раку прямої кишки на 52%. Частота розвитку раку прямої кишки серед тих, хто практично не п’є каву без кофеїну, становила 19 випадків на 10 000, а серед тих, хто п’є, тільки 12. Можливо, ці відмінності зумовлені різним способом життя? Часто любителі кави без кофеїну в цілому ведуть здоровий спосіб життя

Не потрібно відмовлятися від улюбленого напою в спеку. Краще освоїти нові рецепти, які приємно будуть дегустувати і в спекотний час. Такі напої приємно освіжають і тонізують.

М’ятна кава

Зварити каву звичним для вас способом. Розчинити в 350 мл гарячого напою 50 г гіркого шоколаду. Розмішати й остудити. Додати в напій 50 гр. вершкового морозива, 4 ст. л. м’ятного лікеру, 2-3 кубики льоду і збити в блендері до однорідності. Перед подачею додати льодову крихту і 50 гр. морозива. Прикрасити гілочкою м’яти.

Ямайська кава

У шейкер помістити 30 гр. кавового лікеру, 30 гр. рому і 3 ст. л. збитих вершків і 120 грам звареної кави. Суміш збити і вилити у високий стакан, прикрасити гілочками м’яти.

Бананова кава

Зварити каву, процідити від гущі. 250 мл напою охолодити. Додати 100 г морозива і 1 банан, збити. Розлити напій в келихи, посипати корицею і тертим шоколадом.

Однак лікарі не безпідставно стверджують, що кава може бути рекомендована не всім. Так, при хворобах судин і підвищеному кров’яному тиску, при гастриті, виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки вживання її бажано обмежити. Зарубіжні вчені дійшли висновку, що кофеїн може збільшити прояви менопаузи і посилити побічну дію деяких антибіотиків.