Баклажани “Як гриби” – знову хіт сезону!

Ось і настала та благодатна пора, коли урожай сам падає в сумки, мішки і відра – тільки встигай обробляти та на зиму готувати.

Полки дачних підвалів помітно повеселішали – до поблискують жовтими і рожевими боками банкам з компотами кожен день додаються банки з солоними огірками, Краснощокими маринованими томатами і зеленими сором’язливими болгарськими перцями, інформує Ukr.Media.

Дійшла черга і до баклажанів – улюбленців мільйонів господинь! До цих багатоманітних красенів, великих і дрібних, круглих і подовжених, матово-білих, глянцево-фіолетових і майже чорних…, які як не приготуй, все будуть шедеврами дачного столу!

Найпопулярніші страви з баклажанів – це закуски, ікра і салати. Але справжнім хітом літнього сезону можна вважати блюдо, яке в народі прозвали «Баклажани, як гриби». Напевно за те, що і справді ніжні слизькі скибочки «синіх» в цій страві нагадують за смаком солоні і мариновані дари лісу.

Давайте сьогодні і приготуємо цей делікатес разом.

Закуска «Баклажани як гриби»

Відразу хочеться відзначити – ні клопоту особливих, ні інгредієнтів складних, ні витрат часу великих це блюдо не вимагає. Просто, швидко, а для дачників – взагалі майже даром (працю по вирощуванню залишаємо за кадром, це вже в минулому, а на сьогоднішній день за фактом «ну, це у нас своє, з городу»! Правильно?!)

Що нам буде потрібно:

Баклажани (будь-які – чорні, білі, жовто-бурі) – 2 кг

Часник – 1 головка середньої величини

Кріп – пучок 250-300 г

Олія – ​​1,5 склянки

Оцет 9% – 10-11 ст. ложок

Сіль – 4.5 ст. ложки

Вода – 2,5 літра

Як готувати:

1. Налити у велику каструлю воду. Додати сіль і оцет. Поставити на вогонь.

2. Баклажани промити, прибрати плодоніжки, зняти шкірку. Нарізати кубиками розміром в 1.5 – 2 см.

(Я давно шкірку знімати перестала – всіх друзів вже «вразила», все ахи-охи позаду, можна не домагатися 100% схожості, а смаку шкірка не псує).

3. Підготовлені баклажани закинути в киплячий розсіл. Після повторного закипання варити 4.5 – 5 хвилин на середньому вогні.

Закладаємо баклажани в воду

4. Зняти з вогню. Відкинути на друшляк і залишити (не перемішуючи, що не струшуючи, що не утрамбовуючи), щоб розсіл і гіркота стекли, а баклажани охололи. Це займає близько години.

Після варіння – відкинути на друшляк

5. Поки йде процес стікання гіркоти і охолодження, відміряти масло і подрібнити кріп і часник

6. Остигнувші баклажанні скибочки змішати з нарізаними зеленню і часником, додати масло.

Ось так виглядають готові скибочки баклажан «під гриби»:

7. Заповнити скляну банку тієї сумішшю, яку отримали, утрамбувати, поставити на 5-6 годин в холодильник.

Виходить закуска «як гриби» в міру гострувата, з приємним присмаком грибів.

Бистромариновані баклажани «як гриби»

Цей варіант припаде до душі тим, хто любить запашні мариновані грибочки. Спробуйте приготувати – вам такі «грибочки» сподобаються

Що нам буде потрібно:

Баклажани – 1.5 кг

Часник – 1 головка середньої величини

Лавровий лист – 4 шт

Цибуля ріпчаста – 2 цибулини

Запашний перець – 7-8 шт

Гвоздика – 4 шт

Гострий перець – за смаком

Вода – 2,5 літра

Олія соняшникова – за бажанням, для заправки страви

Для для маринаду (на 1 літр)

Сіль – 2.5 ст. ложки

Цукор – 2 ст. ложки

Оцет 9% – 5-6 ст. ложок

Як готувати

1. Як і в першому варіанті, баклажани промити, звільнити від плодоніжок, очистити від шкірки і нарізати кубиками 1.5-2 см.

2. Закип’ятити воду, помістити в неї нарізані баклажани. Після повторного закипання варити скибочки протягом 3-4 хвилин. Зверніть увагу! Сіль і оцет в цьому випадку не додаються – відварювати потрібно просто у воді!

3. Після варіння баклажани відкинути на друшляк, почекати, поки вода стече.

4. Скибочки розкласти в банки, прокласти підготовленим часником і порізаним ріпчастою цибулею.

5. Додати гвоздику, запашний перець, лавровий лист, любителям особливо гострого – гострий гіркий перець.

6. Приготувати маринад. Для цього 1 літр води довести до кипіння, додати 2.5 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, 5-6 ст. ложок 9% оцту.

7. Залити гарячим маринадом баклажани в банку.

8. Остудити. Прибрати на 5- 6 годин на холодильник.

9. Соняшникова олія при бажанні можна буде додати в закуску при подачі на стіл.

При будь-якому варіанті баклажани за 5-6 годин перебування в холодильнику просочуються ароматом і смаком часнику, кропу або спецій – і через кілька годин «грибочки» можна вже подавати на стіл).

2 тижні блюдо в холодильнику буде зберігатися відмінно!

А якщо хочете на зиму – потрібно банки з баклажанами простерилізувати. Банки ємністю 0.5 л стерилізують 45 хвилин, літрові – 1 година.

Звичайно, завжди краще спочатку зробити невелику порцію і подивитися, як виходить. Ви відразу побачите, що з спецій вам треба буде додати або зменшити.

У нашій родині, наприклад, зупинилися на першому варіанті. Причому порцію доводиться ділити надвоє, тому що «не зійшлися» в смаках на кількість часнику і солі.

І так трапляється 🙂