Їстівні бур’яни – найкращі помічники в боротьбі з авітамінозом

Навесні у багатьох шкіра суха, волосся тьмяне… Незважаючи на догляд, опалення будинку і мороз на вулиці роблять свою похмуру справу.

Мрію, коли можна буде частіше гуляти на свіжому повітрі, підставляти обличчя ясному сонечку і збирати перші їстівні дикі трави, передає Ukr.Media.

Не хочу купувати на ринку ранню петрушку і кріп – мало того, що вони непристойно дорогі, так ще й вирощуються в теплицях за допомогою стимуляторів росту, далеко не натуральних.

Чому я намагаюся вживати в їжу навесні дикі трави? Та це ж джерело вітамінів і життєвої сили! Щоб виростити цибулю і кріп, треба дуже постаратися, а ці хлопці ростуть собі, і все їм дарма, тому що за час своєї еволюції вони так хитро пристосувалися до виживання, що їм навіть дачник з сапкою не указ.

До цієї ґрунтової зелені ще далеко, а от наші нелюбимі бур’яни вже рушили в зростання. Виявляється, серед них є дуже багато їстівних і корисних примірників.

Кропива

Їстівні ранні та ніжні листочки. Щоб вони не палили язик, їх має сенс злегка обшпарити окропом. Хоча я пропускаю її через м’ясорубку, і вона втрачає більше половини своєї пекучості.

З молодих листків кропиви можна приготувати суп (за типом щавлевого), котлетки, зелене масло або салат.

Подорожник

Їстівні листя використовуються в салатах, супах, запіканках, з них роблять голубці і котлети. Висушені і подрібнені листя використовують як приправу до перших страв.

Кульбаба

Їстівні коріння, квітки і листя. Висушені в духовці коріння можна змолоти – вийде напій по типу кави. Також коріння можна тушити або відварювати. З квіток готують смачне варення. Листя вимочують в підсоленій воді, щоб пішла гіркота, і використовують в салаті.

Грицики

Використовують усю рослину. Її можна класти на салат і варити з неї супи. Насіння за смаком нагадують гірчицю.

Конюшина

З квіток роблять корисний чай, а листя йдуть в салат, суп або котлети.

Лобода (лобода біла)

Їстівні листки і насіння. Листя дуже ситні, тому що в них є протеїн. З листя роблять щі, запіканки, салати. Її навіть квасять як капусту. Насіння розтирають в порошок і додають в тісто при випічці хліба.

Корінь пирію

Навесні ці корені соковиті, білі, так і просяться в салат. Їх треба замочити, промити і нарізати в салат. Висушені корені використовують для чаю, дуже корисного.

Черемша (цибуля ведмежа)

Черемшу знають всі, на ринку вона з’являється раніше за всіх зеленних. Ми її любимо за особливий пікантний часниковий смак. Вона гарна в салатах, супах, вінегретах, як начинка для пиріжків і пельменів, так і просто вприкуску.

Яглиця

Ось вже набридлива травичка, спасу від неї ні на городі! Зате ранньою весною дуже до речі на столі. В їжу використовують листя, самі перші, тільки-тільки пробиваються з-під землі. Їх також використовують в салатах і супах.

Мати-й-мачуха

Так-так, це лікарська рослина цілком їстівне. Листя, квіти і корені йдуть у їжу. Молоді листочки нагадують за смаком шпинат.

Кислиця

Вона не випадково так названа, її листочки володіють кислим лимонним смаком, а значить, у них багато вітаміну С, так необхідного навесні. Свіжі листочки додають в салат, а чай з них буде володіти приємною кислинкою.

Реп’ях (лопух)

Лопух хороший не тільки в боротьбі за пишне волосся, його коріння і стебла надзвичайно смачні в тушкованому вигляді. Його навіть культивують в Японії в якості городньої культури. З коренів можна готувати повидло або додавати сирим салати.

Мокриця

Соковита зелена мокриця використовується в салатах, супах або як сушена приправа до страв.

Заяча капуста (очиток)

Соковиті, хрусткі папірці хороші в салатах, також їх маринують або додають до інших овочів і готують запіканки і котлетки.

Хвощ

Молоді спороносні побели кладуть у киселі і компоти, запіканки. Зелені соковиті стебла їдять сирими або тушкують.

Можливо, ви не знаєте, але будь-яка рослина, навіть бур’ян, володіє лікувальними властивостями. Але не всі вони їстівні, а деякі перед вживанням в їжу вимагають спеціальну обробку. Зверніть увагу, що такі лікарські рослини, як деревій, іван-чай, манжетка, горець пташиний, медунка, перстач, первоцвіт (примула), козлятник, волошка синя також їстівні. Збирайте зовсім молоді пагони і сміливо використовуйте їх у весняних салатах.