Корисні властивості томатного соку, про які варто знати

Томатний сік вважається одним з найбільш вдалих компонентів різних дієт.

Томатний сік — це не тільки смачно, але і дуже корисно. Фахівці стверджують, що на відміну від інших соків, у нього не додають підсолоджувачі, консерванти та добавки, повідомили Новини України.

7 корисних властивостях томатного соку, які слід знати.

Низька калорійність

Калорійність томатного соку менше, ніж у більшості овочевих і всіх фруктових соків. У 100 грамах продукту міститься близько 20 ккал. Тому не дивно, що цей сік вважається одним з найбільш вдалих компонентів різних дієт.

Томатний сік також знижує рівень цукру в крові і його офіційно включають в дієту тих, хто страждає цукровим діабетом і ожирінням.

Насиченість вітамінами

Томатний сік багатий вітамінами групи B, бета-каротин (провітамін А), вітаміни C, PP і E. Він також містить сполуки заліза, міді, марганцю, кальцію, калію, фтору, хрому, фосфору, сірки, селену, молібдену, нікелю , хлору і бору.

Такий набір мінеральних і біологічно активних речовин справді унікальний, адже всі вони необхідні організму. Регулярне вживання томатного соку може запобігти розвитку цілого ряду порушень обміну речовин, у тому числі авітамінозів.

Знижує рівень холестерину

Томатний сік містить велику кількість клітковини, яка відіграє важливу роль у травленні. Рослинні волокна допомагають організму позбавлятися від “поганого” холестерину, який засмічує кровоносні судини і створює передумови для розвитку захворювань серця.

Допомога при проблемах з серцем і судинами

Томатний сік багатий вітаміном B6, який відіграє дуже важливу роль у зміцненні стінок судин. Саме тому цей напій знижує ризик розвитку тромбозу. Його рекомендують пити при варикозної хвороби, гіпертонії і стенокардії, а також після перенесеного інфаркту міокарда.

Сприятливий вплив на кишечник

Томатний сік покращує травлення і обмін речовин. Крім клітковини, що сприяє кращому функціонуванню кишечника, він містить речовини, що підвищують тонус кишкової стінки.

Напій має також жовчогінні, антибактеріальні та протизапальні властивості і його рекомендують при захворюваннях дванадцятипалої кишки та зниженої кислотності шлункового соку.

Виведення токсинів з організму

Крім всіх перерахованих вище корисних властивостей, цей сік ще й багатий на сполуки сірки та хлору, які благотворно впливають на роботу печінки і нирок, тому його рекомендують включати в раціон хворих, що страждають інтоксикацією організму.

Продукт має м’яку сечогінну дію, а в суміші з капустяним соком (у співвідношенні 1:1) допомагає страждають на жовчнокам’яну хворобу.

Профілактика онкологічних захворювань і передчасного старіння

До складу томатного соку входить рекордна кількість лікопіну, який є одним з найбільш потужних антиоксидантів. Це речовина, що сповільнює процеси старіння, покращуючи роботу захисної системи організму і знижуючи ризик розвитку пухлин.

Доведено, що регулярне вживання томатного соку знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень шийки матки, шлунка, товстого кишечника, легенів, простати і підшлункової залози.